YAŞAR TONBAK /ANKARA/ BHA
Türkiye’nin önemli ölçüde sebze üretiminin yapıldığı Beypazarı’nda, Türkiye havuç üretiminin neredeyse % 50 sini karşılar durumda:
İlçenin verimli tarım arazilerinde kışlık olmak üzere yapılan 21.000 bin dekar alanda havuç ekimi yapılarak, 126-130 bin ton arasında hasat yapılıyor.
Havuç, salatalarda ve yemeklerde kullanılan sebze türü olarak salatalarımıza ve yemeklerimize lezzet katarken, lezzetiyle ve görseliyle vitamin değerleriyle dikkatleri çekmektedir.
Havuç’un, tarladan kazılması, depolanması, Yıkanması, akabinde paketlenerek Piyasaya sürülmesi aşamasında, maliyet giderlerinin yüksekliğinden yakınılırken, havucun kilosu 14-15-16 TL’ye gidiyor.
Çifici, üretici Ramazan ayından neredeyse beklediğini bulamadı. Ramazan ayında salatalarda yemeklerde oldukça kullanılan Havuç, gerekli ilgiyi görmediği ve para etmediği kaydedildi.
Beypazarı İlçesinde tarımla uğraşan İlçenin verimli tarım arazilerine sahip bulunan Oymaağaç Mahallesi sakini Fevzi Bozkaya, üretici ve çiftçi olarak Piyasa dengesinin bozuk olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’da sarımsak ekimine katıldı
Havuç’un yapımında, paketlenmesinde, yıkanmasında oldukça önem gösterdiklerine değinen Bozkaya şunları kaydetti:
“Havuç’ta piyasa dengemiz şuanda maalesef zayıf. Ürünlerimiz çok para etmiyor. Beklenen fiyatların altında yani üretim maliyetlerinin altında satış yapıyoruz. O da maalesef bizim şuanda hoşnut olmadığımız bir durum. Buna rağmen Havuç yaparak Piyasaya gönderiyoruz.”
Elazığ’da Ramazan etkinlikleri devam ediyor – Birlik Haber Ajansı